Een bijzonder gesprek met de Vlaamse Partijvoorzitters op basis van “appreciative inquiry”

3 05 2010

Tijdens de paasvakantie heeft Bond Zonder Naam naar aanleiding van zijn 50 jarig bestaan de resultaten bekendgemaakt van de nationale waardepeiling. Daarbij werd gezocht naar de belangrijkste waarden van de Vlaming als antwoord op de vraag:
– welke waarden zijn voor jou persoonlijk belangrijk?
– welke waarden zie je vandaag in de maatschappij?
– welke waarden zou je in de toekomst in Vlaanderen willen zien.

Op basis van deze resultaten hebben Luk Dewulf en Veronique Goossens (nieuwsanker Kanaal Z)  een gesprek gevoerd met de  partijvoorzitters van de Vlaamse politieke partijen:

– Caroline Gennez (SPA)
– Bart De Wever (NVA)
– Alexander De Croo (VLD)
– Wouter Van Besien (GROEN)
– Ward Kennes (ter vervanging van Marianne Thijssen) (CD&V)
– Steven Utsi (ter vervanging van Bruno Valkeniers) (Vlaams Belang)
– Ulla Werbrouck was aangekondigd, maar moest door onvoorziene omstandigheden afhaken (Lijst De Decker)

Bond Zonder Naam zal de inhoudelijke resultaten van dit lange gesprek (anderhalf uur) op zijn website en via zijn communicatiekanalen verspreiden. Wat opmerkelijk was aan dit gesprek is dat we het opgebouwd hebben vanuit de benadering van Appreciative Inquiry, meer bepaald gebruik makend van de vier klassieke fasen, waar telkens één vraag aan was gekoppeld:

– Discovery: “wat is voor u persoonlijk een belangrijke waarde en wat is een verhaal uit uw leven dat dit illustreert?”

– Dream: “wat is in de lijst van de waarden die de Vlaming naar de toekomst toe erg belangrijk vindt, een waarde die voor uw partij ook erg belangrijk is?

– Design: “als je kijkt naar de lijst van waarden die de Vlaming vandaag ziet in de maatschappij, wat valt u dan op? Wat denkt u dan? Wat voelt u dan? En was is dan een waarde die u naar de toekomst toe zou willen versterken?

– Destiny: “wat is een concreet initiatief dat u als partijvoorzitter wil nemen rond een waarde die u bij  Vlamingen naar de toekomst toe zou willen versterken.

Voorafgaand aan het gesprek – in de aanleiding – werd door de voortreffelijke Véronique Goossens gevraagd aan de partijvoorzitters om er geen traditioneel debat van te maken, maar een gesprek waarin vooral zou worden gezocht naar de verbinding tussen de verschillende perspectieven. Het was de rol van Luk Dewulf om in het gesprek na elke vraag die verbindingen samen te vatten en terug te geven.

Het was opvallend dat bij die samenvattingen gericht op het gemeenschappelijke in alle standpunten, er telkens wel een (andere) partijvoorzitter was die benadrukte dat er toch wel grote verschillen waren tussen de standpunten (en dat dat ook wel mag). En dat mag natuurlijk ook!

Geleidelijk aan echter ontstond er een consensus over de grenzen van de verschillende partijen heen over waar het met waarden in de toekomst in Vlaanderen naar toe moet. Een bijzonder resultaat. Het toont de kracht aan van “appreciative inquiry”. Achter het verschil zoeken naar verbindingen gericht op een gedeeld toekomstbeeld.

En een heel mooi voorbeeld van wat Bond Zonder Naam wil: de dialoog over waarden in de samenleving stimuleren en zo ook de waardebeleving versterken.

De foto’s hieronder werden genomen door journalist/fotograaf Jo Creten

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: