“Sterkeren uitdagen, zwakkeren bijspijkeren” zo staat in het vet in De Standaard

13 09 2010

In De Standaard staat vandaag een uitgebreid artikel over de hervorming van het Secundair Onderwijs. Een erg grote uitdaging. En erg noodzakelijk. Het is goed om te lezen dat het denken in termen van talenten van meet af aan in het denken heeft gezeten van deze hervorming. Zeker ook onder impuls van Minister van Onderwijs Pascal Smet. Een ontmoeting met hem leerde ons dat hij een hart heeft voor jongeren. En dat hart zit op de juiste plaats.

En toch zal het een uitdaging zijn om écht te gaan veranderen. Want wat lezen we in de Standaard: een tussenkop in het vet “Sterkeren uitdagen, zwakkeren bijspijkeren”. En vervolgens een citaat (tussen aanhalingstekens), we vermoeden uit de nota: “Overal is er differentiatie die toelaat ‘de sterkeren uit te dagen en de zwakkeren te remediëren en bij te spijkeren’.

Het zijn natuurlijk maar woorden, en de geest van de hervorming zit op zich goed. Maar het zijn woorden die mij als “zwakkere” niet echt goesting zouden geven. Het is een uitspraak die past in een redenering dat je pas gaat uitdagen als de tekorten zijn bijgewerkt. En dit gaat  voorbij  aan het feit dat jonge mensen energie krijgen en hun batterijen opladen door te doen waar ze goed in zijn. Eerst werken aan je tekorten en pas dan worden uitgedaagd is als ‘eerst huiswerk maken en dan gaan spelen’. Terwijl uit onderzoek blijkt dat eerst spelen zorgt voor beter huiswerk. Dat uitgedaagd worden en doen waar je goed in bent ervoor zorgt dat je veel beter kunt omgaan met tekorten.

Gras groeit echt niet door er aan te trekken. Ons voorstel is om de tekst als volgt te wijzigen: “overal is er differentiatie die ervoor zorgt dat elk kind wordt uitgedaagd op zijn talent en waarbij met elk kind kan worden gezocht naar oplossingen voor datgene waar hij of zij minder goed in is”

Hoedanook zijn wij alvast supporter van een grondige hervorming van het secundair onderwijs.

Advertenties

Acties

Information

One response

13 12 2012
Roel

Helemaal waar! Ik hoop alleen dat Pascal Smet dan ook deze blog volgt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: